Ujian Allah terhadap hamba-hambanya

Ujian dunia dengan ujian sangat2 berbeza . Macam kita ujian2 di dunia ialah UPSR , PMR , SPM . Tetapi ujian dari Allah ialah ujian yang akan mengangkat darjat hambanya jika hambanya sabar&bertaqwa kepada Allah tanpa mengeluh .

Siapa tak nak Allah dekat dengan kita betul tak ? seperti Nabi Ayub yang menghidap penyakit yang tidak dapat diubati kecuali dengan izin Allah , kemusnahan harta benda , kemarau yang memusnahkan tanaman-tanamannya . Namun Nabi Ayub tetap teguh dengan keimanannya dan terus berzikir dan bertaqwa kepada Allah . Firman Allah S.W.T :-

Adakah patut kamu menyangka bahawa kamu akan masuk syurga, padahal belum sampai kepada kamu (ujian dan cubaan) seperti yang telah berlaku kepada orang-orang yang terdahulu sebelum kamu? mereka telah ditimpa kepapaan (kemusnahan harta benda) dan serangan penyakit, serta digoncangkan (dengan ancaman bahaya musuh), sehingga berkatalah Rasul dan orang-orang yang beriman yang ada bersamanya: “Bilakah (datangnya) pertolongan Allah?” Ketahuilah sesungguhnya pertolongan Allah itu dekat (asalkan kamu bersabar dan berpegang teguh kepada agama Allah). ( Al-Baqarah: 214)

Tetapi, apabila kita menenangkan diri dan bermuhasabah  kembali, tenyata sebenarnya dengan ujian yang diberi kita adalah hamba yang beruntung . Mengapa saya katakan begitu? Kerana ujian hanyalah diberi oleh Allah kepada hamba-hambanya yang terpilih. Hamba-hambanya yang dikasihi dan disayangiNya.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s